niedziela, 3 listopada 2013

Surówki

Dbanie o kilogramy sprzyja jedzeniu surówek, a surówki sprzyjają zgrabnej sylwetce. Nie wyobrażam sobie obiadu bez chociaż jednej z nich. Ożywiają talerz kolorami, urozmaicają smakiem, urzekają wartościami zdrowotnymi.

SAŁATA Z GRUSZKĄ

sałata
1/2 lub cała gruszka
kminek (niekoniecznie, choć w tym wydaniu smakuje nawet tym którzy go nie lubią)
sok z cytryny
miód

Sałatę myję, osuszam i rwę na kawałki. Gruszkę obieram, wykrawam gniazdo nasienne i obieraczką robię wstęgi. Cytrynę wyciskam i dodaję tyle miodu ile było cytryny. Mieszam, polewam surówkę i posypuję kminkiem otartym w moździerzu.


SURÓWKA Z MARCHWI

2 marchewki
sezam
cytryna, miód

Marchew obieram i obieraczką robię wstęgi marchwiowe. Przygotowuję sos jak wyżej, polewam surówkę, posypuję sezamem i odstawiam do "przegryzienia" aby marchew zmiękła.






1/2 główki kapusty pekińskiej
1 marchew
1 jabłko
1/2 cebuli
4 łyżki jogurtu
1 płaska łyzka majonezu, u mnie light
sól, cukier, cytryna
zielona pietruszka

Kapustę kroję dość dobro, lekko solę i ręką "duśdam". Marchew i jabłko trę na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty. Skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam na chwilę do przegryzienia.

Jogurt mieszam z majonezem i  dodaję do surówki. Można też skropić delkatnie oliwą zamiast sosu jogurtowego. W razie potrzeby lekko dosładzam.
Sałatkę posypuję zieleniną. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz