niedziela, 3 listopada 2013

Pełnoziarniste chlebki NAAN

CHLEBKI NAAN
6 sztuk






1 szk. mąki pszennej np. wrocławska
1 szk. mąki pełne ziarno
20 g. drożdży
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli






Drożdże rozrabiam z odrobiną ciepłej wody i cukrem i odstawiam na chwilę.

W misce mieszam mąki, oliwę, jogurt, sól i część wody. Dodaję drożdżowy zaczyn i wyrabiam wszystko posługując się robotem na dość wolnych obrotach stopniowo dodając resztę wody. Ciasto ma być elastyczne, ale w pierwszej fazie było dość zbite. Odstawiam na godzinę, co jakiś czas spuszczając z niego powietrze (czyli co jakiś czas wkładam w nie palucha w kilka miejsc).

Nagrzewam piekarnik na 240 stopni. Ciasto dziele na 6 części i każdą rozwałkowuję, ukłądam na papierze do pieczenia i odstawiam na kwadrans do wyrośnięcia. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut i patrzę jak "rosną w oczach". Jestem pewna, ze to powiedzenie musiało się wziąć właśnie od pieczenia tego pieczywa.
Studzę na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz