poniedziałek, 20 marca 2017

WIEWIÓRKA

WIEWIÓRKA
25x30 cm 

4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru 
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jabłka
50 g rodzynek
50 g żurawiny 
Szklanka orzechów włoskich lub innych 
Mała puszka kajmaku 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, orzechy posiekać, rodzynki i żurawiny zalać na 10 min wrzątkiem. Odsączyc na sitku. 
Jajka utrzeć z cukrem, po trochu wlewać olej. Dodać pozostałe suche składniki i jeszcze trochę ucierać aż wszystko się dobrze wymiesza. 
Dodać bakalie i wszystko wymieszać łyżką. Przełożyć na blaszke wyłożona papierem do pieczenia.
Pięć ok 45 min w 180 stopniach do tzw. Suchego patyczka. Wstudzić.
Mase kajmakowa rozsmarować na wierzchu i posypać 3 łyżkami wiórków kokosowych.

Ciasto można zrobić bez kajmaku, wtedy 4, a nawet 5 jabłek i lepiej je pokroić w kostkę oraz zwiększyć ilość cukru o pół szklanki.

W tym dzisiejszym kajmaku dałam do środka, dość dobrze się kroi po wysuszeniu. 
Orzechów miałam trochę mniej więc dodałam slonecznika i sezam u żeby razem wyszedł pełen kubek.
Rodzynek i żurawiny wyszło mi prawie cały kubek. Zalalam razem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz