sobota, 11 marca 2017

Risotto z kurkami, cukinia i gorgonzolą

RISOTTO Z KURKAMI CUKINIA I GORGONZOLLA
4 porcje

300 g ryżu Arborio
150 ml białego wina lub 50 ml gorzkiej żołądkowej
200 g kurek
1 cebula lub 2 szalotki
1 cukinia
100-150 g gorgonzoli
Sól,  pieprz, tymianek
Litr bulionu
Wiórki parmezanu do podania
Zielona pietruszka
Oliwa


Wszystkie składniki trzeba przygotować wcześniej aby móc się skupić na mieszaniu risotto, bo to jest absolutnie konieczne. Dobrze aby Bulion był podgrzany. Jak już wszystko gotowe to startujemy.
Na oliwie podsmażamy kurki, mogą być mrożone. Następnie dodajemy cebulkę i chwilę smażymy. Wrzucamy ryż i od tego czasu duuuuużo mieszamy. Ryż smażymy ok 2-3 min dodajemy czosnek i wlewamy wino. Od tego momentu potrzeba jeszcze 18 minut.
Gdy wino wyparuje dolewamy chochlę bulionu i smażymy mieszając aż się zredukuje, wtedy dodajemy kolejna chochlę. Po ok. 10 min dodajemy cukinię. I Bulion jeśli trzeba. Mieszamy, mieszamy, mieszamy. Ok 2 min przed końcem dodajemy ser gorgonzolla. Na koniec solimy i pieprzymy jeśli trzeba- tu dużo zależy od sera.
Podajemy posypane natka pietruszki i płatkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz