czwartek, 9 marca 2017

Chrupiące udka z kurczaka

UDKA Z KURCZAKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
6 porcji

6 dużych podudzi lub mniejszych  udek
Marynata:
Przyprawa do kurczaka- akurat miałam bo dostałam w propozycji,  gdyby nie to dałabym czerwona paprykę, kolendrę mieloną, kurkuma,  imbir, kminek rzymski itp
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy- tak na prawdę do otrzymania konsystencji do smarowania udek
2 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Kilka worków masla- niekoniecznie

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć mięso. Zostawić na 2 h a najlepiej na całą noc w lodówce. Udka ułożyć w naczyniu zaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pięć godzinę lub godzinę z kwadransem. Na każdym kawałku kurczaka położyć wtorek masła, zwiększyć temperaturę do 220 stopni. Wstawić jeszcze na 20 minut.
Jest też szkola żeby wstawić na 20 min do 220 stopni, a potem dociekać na 180. Tak czy inaczej trzeba kontrolować czy się nie przybierają za bardzo z góry, a jeśli tak to przykryć folią aluminiową.
Udka dobrze jest zostawić w wyłączonym piekarniku przez 15-20 min przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz