piątek, 17 marca 2017

Gulasz belgijski carbonada

CARBONADA CZYLI WOŁOWINA PO FLAMANDZKU

1 kg wołowiny gulaszowej
Masło
Kilka szalotek lub 2-3 cebule
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
Pierniki- mogą być częste
2 łyżki musztardy, najlepiej ziarnistej
Przynajmniej 500 ml ciemnego, słodkiego piwa ew karmi i piwo

Mięso kroimy na plastry lub kostkę, osuszamy ręcznikiem, lekko solimy i smażymy partiami na patelni aby zamknąć pory. Na maśle rumienimy cebulę, dodajemy cukier, ocet oraz listek laurowy. Wlewamy pół piwa i wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Dolewamy pozostałe piwo. Pieczemy 3h w 160 stopniach. W połowie pieczenia Pierniki posmarowe musztarda za urzędy w sosie. W razie potrzeby dolewamy piwa. Można też posolić i popieprzyć
W Belgii taki gulasz podają z frytkami lub pure ziemniaczanym. Natomiast z kaszą gryczaną też jest pyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz