sobota, 18 października 2014

Wieprzowina pieczona w cydrze z jabłkami

Na fali ogólnego zachwytu cydrem trafiła do mnie butelka tego trunku. Sam napitek mnie nie zachwyca, szukałam więc pomysłu jak go wykorzystać.

WIEPRZOWINA PIECZONA W CYDRZE Z JABŁKAMI
4 porcje

4 kawałki mięsa (u mnie schab)
sól, pieprz, olej
cydr
jabłko
cebula cukrowa

Mięso zalewam cydrem i zostawiam w lodówce na kilka godzin.
Po wyjęciu lekko rozbijam, oprószam solą i świeżo mielonym grubym pieprzem i krótko obsmażam z każdej ze stron. Zdejmuję mięso i na tą samą patelnię wrzucam pokrojoną cebulę i jabłka pokrojone w plastry. Chwilę smażę i również zdejmuję. Na patelnię wlewam cydr ( ok 300 ml) aby zebrał smaczki.
Nie używam cydru z moczenia, ponieważ zawarte w nim kawałki mięsa i tłuszczu po wlaniu na patelnie spowodują, że sos będzie mętny.

Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewam kilka łyżek cydru, wkładam obsmażone mięso, a na wierzch wrzucam jabłka z cebulą. Zalewam cydrem i piekę w 180 stopniach przez ok 40 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz