wtorek, 21 października 2014

Tarta z brukselką i boczkiem

Nie dietetyczna, średnio zdrowa, ale pyszna tarta brukselkowa podbiła nasze serca.

TARTA Z BRUKSELKĄ
6 porcji kolacyjnych

1 płat ciasta francuskiego
40 dkg brukselki
10 dkg boczku wędzonego
1/2 opakowania małego jogurtu bałkańskiego lekkiego
2 jajka
sól, piperz i tymianek
2 łyżki tartego parmezanu

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, na blaszce rozkładam płat ciasta francuskiego i podpiekam ok 10 min. W tym czasie brukselkę obieram z luźnych liści, nacinam na krzyż od strony głąba i gotuję 5 min w lekko osolonej wodzie. Boczek wysmażam na suchej patelni.

Podpieczone ciasto "ugniatam" drewnianą łopatką, aby wyrównać powstałe wybrzuszenia. Brukselkę przekrawam na pół i układam na cieście, posypuję boczkiem. Jajka roztrzepuję z solą, pieprzem i tymiankiem, dodaję jogurt i zalewam wszystko w miarę równomiernie. Na wierzch posypuję tartym parmezanem i wstawiam do piekarnika na ok 15-20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz