niedziela, 28 września 2014

Leczo na zimę i pasteryzacja w piekarniku

To jeden z pomysłów jak nakraść trochę smaków lata na zimne i pochmurne dni. A także pomysł na szybki obiad lub posiłek do pracy. Wystarczy dodać pokrojoną kiełbasę i gotowe.

LECZO DO SŁOIKÓW
6 słoików litrowych i 4 słoiki 0,5 l

5 kg pomidorów lima
6-8 papryk
2 kg cukini
4 cebule
sól, pieprz, słodka papryka i oregano
2 łyżki oleju

Wszystkie warzywa myję i kroję w dość grubą kostkę. Cukinii nie obieram, z pomidorów wykrawam tylko zgrubienie. Warzywa wkładam do garnka z olejem, wstawiam na małą moc palnika i duszę ok pół godziny. Odstawiam do przestudzenia.

Słoiki i nakrętki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 120 stopni i od osiągniecia tej temperatury trzymam jeszcze 15-20 minut.
Podgrzewam leczo, wyciągam słoiki. Nalewam leczo tak aby ok 2 cm zostało wolne. Zakręcam nakrętki i wkładam do piekarnika. 25 min w temperaturze 130 stopni bez termoobiegu (grzałki góra-dół). Po tym czasie wyciągam i odwrócone do góry dnem czekam aż ostygną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz