poniedziałek, 22 września 2014

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Idzie jesień. Chce mi się zupy, owsianki, kaszy, kiszonek i dyni. Pachnie mi cynamon i wanilia.
Kusi książka, koc i czajniczek herbaty.
Powoli chowam plecaki, śpiwory,sandały i letnie sukienki.
W tym roku dopadło mnie wyjątkowo wcześnie.
Nie walczę z tym- spełniam swoje zachcianki.
Dziś moja ukochana zupa.

ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI
4 porcje

ok 12 pomidorów lima
3 papryki
2 cebule
5 ząbków czosnku

1 litr bulionu
sól, pieprz, wędzona papryka słodka i ostra

Pomidory w całości wkładam do naczynia żaroodpornego, dodaję paprykę z wyciętym gniazdem nasiennym i przepołowioną, obrane i przekrojone na ćwiartki cebule i czosnek w łupinkach. Piekę 45 min w 180 stopniach oraz kolejne 15 min z funkcją turbo grill. Czekam aż ostygną.
Obieram pomidory i paprykę ze skórki- właściwie same odchodzą. Obrane wrzucam do garnka, razem z cebulą i wyciśniętym z łupinek czosnkiem. Dodaję przyprawy oraz bulion i wszystko miksuję blenderem. Gotuję. Podaję z pełnoziarnistym makaronem i zieloną pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz