środa, 13 sierpnia 2014

Chłodnik szczawiowo- kalafiorowy

Moja miłość do chłodników trwa. A lato jest dal mnie (nas) w tym roku bardzo łaskawe.

CHŁODNIK SZCZAWIOWO- KALAFIOROWY
4 porcje

pęczek szczawiu
kalafior (miałam ugotowany, ale można ugotować ze szczawiem)
maślanka lub jogurt naturalny ok. 0,5 l
3 ogórki
pęczek rzodkiewek
szczypior i koper
sól ziołowa
4 jajka

Szczaw płuczę i przebieram, odrywając grube łodygi. Zalewam minimalną ilością wody i gotuję. Jeśli kalafior surowy to też ugotować. U mnie akurat był ugotowany w zamrażalniku,  bo został z jakiegoś obiadu. Wszystko miksuję razem z jogurtem.
Ogórki i rzodkiewkę kroję w kostkę, szczypior i koperek siekam. Mieszam razem i odstawiam do lodówki "do przegryzienia".
Przed podaniem do każdej miski dodaję jajko, aby zneutralizować szczawiany zawarte w szczawiu. Co ważne, osoby z kamicami powinny zrezygnować ze szczawiu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz