niedziela, 3 sierpnia 2014

Czas na piknik

W tak upalne dni jak ten doceniam bliskość Kaszub. Mam je właściwie na wyciągniecie ręki. Najbardziej jednak lubię tereny za Kościerzyną, iglaste lasy i piękne jeziora. I pola, pola, pola...
Nasze menu piknikowe: tarta z bakłażanem, pomidorem i serem kozim, przekąska chorizo, kąski kurczaka w tandori masala, sos czosnkowy, sałata, pomidorki koktajlowe i domowa lemoniada grapefruitowa.
Kąski to pozostałość piątkowego obiadu pocięte w paseczki. Jedynym punktem do przygotowania była tarta.




TARTA Z BAKŁAŻANEM, POMIDOREM I SEREM KOZIM

200 g mąki pszennej
100 g masła
zółtko
szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody

3 łyżki pasty z bakłażana (została mi do wykorzystania, ale może być bez)
jogurt naturalny
białko
czosnek i ulubione zioła (u mnie tymianek, bazylia, oregano)

bakłażan
pomidor
ser kozi

Mocno schłodzone masło siekam z mąką, dodaję żółtko i szczyptę soli. Szybko zarabiam, a jeśli trzeba dodaję wodę- u mnie zawsze trzeba.
Spód wałkuję i wylepiam formę na tarte. Nakłuwam  Przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję ziarenka suchej fasoli. Dzięki temu zabiegowi tarta się nie wybrzuszy. Podpiekam tak 15 minut. Zdejmuje papier z fasolkami i podpiekam jeszcze 5 minut. Na tak przygotowany spód wykładam masę z jogurtu, białek i ziól oraz odrobiny soli. Na wierzch układam pokrojone w plastry bakłażany, pomidory oraz kosi ser.



DOMOWA LEMONIADA GREPFRUTOWA

sok wyciśnięty z dwóch  czerownych grejpfrutów
2 łyżki brązowego cukru nierafinowanego
1,5 litra wody
listki mięty

Wszystkie składniki mieszam w dzbanku, aż cukier się rozpuści. Dodaję lód i/lub chłodzę w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz