piątek, 1 sierpnia 2014

Spaghetti alla puttanesca

Ponoć w dosłownym tłumaczeniu to spaghetti przygotowane przez prostytutki. Jak to zwał tak to zwał. Jest proste i pyszne. Czyli mój ulubiony typ jedzenia.
Przygotowałam ze świeżymi pomidorami. Jeśli użyjemy tych z puszki lub pasatty pomidorowej całość zajmie nam 20 minut.


Spaghetti Puttanesca
2 porcje

100-120 g makaronu pełnoziarnistego
8 pomidorów o zwartym miąższu (u mnie podłużne, podobne do Limy)
2 ząbki czosnku
10-12 filetów sardeli lub puszka anchovies
papryczka chilli
czarne oliwki
kapary
parmezan
świeże zioła (tymianek, bazylia, oregano)

Pomidory zalewam wrzątkiem. Studzę i obieram ze skórki. Wstawiam makaron. Na patelni na rozgrzaną oliwę  wrzucam drobno pokrojony czosnek i chilli, po minucie dodaję sardele pokrojone w mniejsze kawałki i jeszcze chwilę smażę. Dodaję pomidory pokrojone w niedbałą kostkę, ale bez pestek i wodnistego miąższu. Wszystko razem się dusi aż do zagotowania makaronu. Próbuję sosu, jeśli trzeba dodaję sól, ale zazwyczaj sardele są tak słone, że nie trzeba jej dodawać. Na sam koniec dodaję oliwki.
Wykładam makaron na to sos. Posypuję kaparami, kilkoma wiórkami parmezanu oraz świeżymi ziołami. I gotowe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz