piątek, 1 sierpnia 2014

Halibut pod ziołową kruszonką

Miałam dziś ochotę na lekki i zdrowy letni obiad

HALIBUT POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ
2 porcje

2 kawałki Halibuta
2 kromki czerstwego chleba- u mnie żytni
garść świeżych ziół - u mnie bazylia, szałwia, oregano, tymianek
1,5 łyżki oliwy
kilka kropel cytryny
sól ziołowa

Halibuta umyłam i ułożyłam na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. W blenderze miksuję zioła i bagietkę na okruchy i dodaję oliwę, cytrynę i sól. Kruszonkę wykładam na rybę i zapiekam ok 25-30 min w 180 stopniach.
Do tego sałata z dressingiem miodowo-musztardowym i fasolą mamut

DRESSING
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny.

Wszystkie składniki wkładam do słoika i potrząsam do uzyskania jednolitej konsystencji, czyli do rozpuszczenia miodu.
Polewam sałatę tuż przed podaniem.


1 komentarz: