wtorek, 29 lipca 2014

Cukiniowe babki

Wygrzebałam z zamrażarki ostatnią porcję leśnych grzybów, już za chwilę będziemy mrozić następne. Lubię połączenie grzybów i kaszy gryczanej, do tego zielona pietruszka. A foremką dla nadzienia są okrągłe pękate cukinie, w sam na porcję.

CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI

szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
3 garście grzybów
cebula
2 ząbki czosnku
cukinie
ser feta 12% tłuszczu
2 łyżki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
sól, pieprz, przyprawa myśliwska, susz grzybowy

Na patelni podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek, dodaję grzyby, przyprawy i duszę kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia i mieszam z kaszą gryczaną i pietruszką. Jeśli trzeba masę jeszcze doprawiam. Jeśli jest za sucha dodaję jogurt naturalny.
Z cukinii odkrajam górną część (przy podłużnych cukiniach przekrajam na pół) i wydrążam miąższ. W powstałe miejsce nakładam farsz oraz kawałki fety. Zapiekam 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do tego ogórek kiszony i/lub maślanka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz