piątek, 25 lipca 2014

Prostak król

Prostak. Bo łatwiej już chyba nie można, szybciej tez nie. Chwila moment i ciepłe danie gotowe. Nie wymaga doświadczenia kuchennego, początkujący zrobi go w wersji podstawowej bez problemu. Składników też nie trzeba wymyślnych i właściwie jeśli masz jajko zrobisz go.
Król. Bo oprócz wersji podstawowej można go przyrządzić na 1001 sposobów. Wytrawne i słodkie. Wykwintny francuski i prosty wiejski. Wegetariański lub z mięsem. Z owocami. A'la pizza. Z owocami morza. Z grzybami leśnymi. Z cukrem. Na śniadanie. Na szybki obiad. Po pracy gdy wpadasz głodny do domu i zanim przygotujesz jakieś porządne danie to pochłoniesz pół lodówki. Po treningu.
Jego wysokość OMLET.





















OMLET
1 porcja

2 jajka
szczypta soli
łyżka mąki pełnoziarnistej
łyżka otrębów
łyżka jogurtu naturalnego (chlust maślanki lub kefiru)
1 łyżeczka oleju i 1 łyżeczka masła do smażenia

Jajka ubijam widelcem lub trzepaczką ze szczyptą soli ok minuty. Dodaję mąkę, otręby i jogurt naturalny, lekko mieszam. Na rozgrzany tłuszcz wylewam masę i smażę, aż od spodu nabierze koloru. Przekładam na drugą stronę i obserwuję zwijające się brzegi. Po kilku sekundach w wersji podstawowej jest już gotowy.
Dla mnie najukochańszy z domowym dżemem lub owocami sezonowymi. To smak dzieciństwa.
Dziś na omlecie mus jagodowy, twaróg i kilka borówek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz