niedziela, 13 lipca 2014

Zielony chłodnik

Zbawienie na upalne dni. Bo nie trzeba gotować, bo przygotowanie trwa dosłownie chwilę, bo smakuje wybornie i wspaniale orzeźwia. Ta wersja powstała o poranku przed pracą i zajęła może 10 min.Chętnie dodałabym tu jeszcze ząbek czosnku, ale to następnym razem w wersji niepracowej.

ZIELONY CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I AWOKADO
2 porcje

1 dojrzałe awokado
3 spore ogórki
garść świeżej kolendry
0,7 litra maślanki
garść orzechów włoskich
sok z połowy cytryny
sól ziołowa lub swańska

Ogórki obieram, dwa kroję na kawałki i wrzucam do blendera wraz z obranym awokado, kolendrą i sokiem z cytryny. Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję maślankę, aby uzyskać ulubioną gęstość. Chłodnik nie może być zbyt rzadki- to ma być zupa a nie koktajl. Doprawiam do smaku solą (u mnie gruzińska sól swańska, ale spokojnie może być sól ziołowa).
Ostatniego ogórka kroję w sporą kostkę, orzechy siekam. Chwilę chłodzę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz