czwartek, 17 lipca 2014

Botwinka

Uwielbiam na zimno w formie chłodniku, uwielbiam na ciepło w formie zupy. Tym razem w wersji wegetariańskiej, bardzo smacznej.

BOTWINKA
6 porcji

2 pęczki botwinki z buraczkami
pęczek młodej włoszczyzny
ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy
duuuużo świeżego kopru
małe opakowanie jogurtu  naturalnego
sok z cytryny
6 jajek na twardo

młode ziemniaki do podania



Zielone części włoszczyzny zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie i gotuję. W tym czasie obieram warzywa i kroję w kostkę (łącznie z burakami). Wyjmuję "zieleninę" i do wywaru dodaję warzywa. Czekam aż warzywa będą prawie miękkie- wtedy dodaję pokrojoną botwinkę, koper,sok z cytryny, sól i pieprz i dosłownie chwilę gotuje. Przed podaniem zabielam jogurtem naturalnym. WykłAdam na talerz, dekoruję jajkiem na twardo oraz świeżym koprem. Obok podaję młode ziemniaczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz