Takie zestawienie urodziło się ostatnio w mojej głowie
PIECZONE PLACKI Z CUKINII
2 porcje
2 cukinie
1 jajko
1 cebulka
1 ząbek czosnku
3 płaskie łyżki mąki
sól i pieprz
Cukinię ścieram na grubej tarce, solę i odstawiam na pół godziny, aby puściła sok. Następnie odciskam dokładnie, dodaję drobno pokrojoną cebulkę i czosnek oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszam.
Łyżką wykładam na blaszkę wyłożona papierem i piekłam ok 40 min w 180 stopniach, ale następnym razem będę trzymać troszkę dłużej- może będą bardziej chrupkie.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
2 porcje
2 płaty śledziowe
1/2 jabłko
pikle lub ogórki konserwowe
czerwona cebulka
jogurt naturalny
duuuuużo pieprzu świeżomielonego
Dobre płaty śledziowe kroję na mniejsze kawałki, dodaję jabłko, ogórki i cebulkę. Mieszam, zalewam jogurtem i obficie obsypuję świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam do lodówki do przegryzienia i odliczam czas kiedy będę mogła jeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz