piątek, 6 grudnia 2013

Łosoś teriyaki

Po prostu. Robi się samo, a smakiem mile zaskakuje.

ŁOSOŚ TERIYAKI
4 porcje
ok 600 g świeżego łososia
4 łyżki sosu teriyaki
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
sok z połowy limonki

Czosnek siekam z imbirem, a następnie mieszam z sosem i sokiem z limonki. Łososia myję i kroję na porcje. Folię aluminiową smaruję olejem, układam porcje łososia skóra do dołu. Polewam marynatą i odwracam skórą do dołu. Folię zawijam i całość wkładam do lodówki- u mnie na 20 godzin. Po wyciągnięciu odwracam ponownie kawałki i piekę na tej samej folii w piekarniku na 180 stopni przez 20 minut, a na ostatnie 5-10 minut włączam grill i tak dopiekam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz