sobota, 18 stycznia 2014

Pizza

Od kiedy robimy ją w domu, ciężko zaspokoić nas czymś kupnym. No chyba, ze z włoskiej knajpki.
Prosto, szybko i smacznie. Kwestia dodatków to rzecz gustu. U nas dziś w wersji serowa oraz w wersji salami, pieczarki i czerwona cebula.
I rukola! Rukola jest chyba wymyśłona do pizzy :)

CIASTO NA PIZZE:
4 porcje

3 szklanki mąki
1/3 kostki drożdży
1 i 1/3 szklanki wody letniej
3 łyżki oliwy
płaska łyżeczka soli


Odmierzam mąkę, dodaję oliwę i sól. Drożdże mieszam z letnią wodą, aż się rozpuszczą. Wszystko razem energicznie wyrabiam. A właściwie mój pomocnik :) Odstawiam do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką na 20-30 minut. Po tym czasie dzielę na porcje, rozwałkowuję, nakładam sos domowej roboty, ser i pozostałe dodatki, wszystko oprószam oregano. Piekarnik rozgrzewam na maksymalną temperaturę. Wkładam pizzę i piekę 7-12 minut (u mnie temperatura 250 stopni)

















SOS DO PIZZY

Puszka pomidorów
łyżka przecieru
łyżeczka cukru
oregano, bazylia, tymianek
spory ząbek czosnku

Wszystkie składniki miksuję krótko, aby nie straciły koloru. Można przygotować więcej i podać jako dodatek do pizzy dla tych co lubią więcej sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz