czwartek, 5 grudnia 2013

Zupa inspirowana laksą

Od jakiegoś czasu "chodzi" za mną zupa laksa, niestety nie udało mi się zdobyć wszystkich składników, więc przygotowałam sobie jej namiastkę. Czyli zupę w klimacie Azji.

ZUPA INSPIROWANA LAKSĄ

2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
łyżka oleju arachidowego
pojedyńcza pierś z kurczaka
1 papryka
6 pieczarek
garść fasolki mrożonej
1 marchewka
1 litr esencjonalnego bulionu
puszka mleka kokosowego
sos rybny
liście limety kafir
kolendra
chilli

Czosnek drobno siekam z imbirem. Rozgrzewam oliwę w garnku i wrzucam posiekane składniki i chwilę smażę, aby poczuć aromat, a następnie dodaję łyżeczkę pasty curry i też przesmażam. Na te przyprawy wrzucam kurczaka pokrojonego w paski, gdy jest obsmażony zalewam bulionem. Dodaję warzywa pokrojone w plastry (pieczarki) oraz słupki (papryka i marchewka) oraz resztę przypraw i składników. Gotuję jeszcze 15 minut.
Zupę można podawać samą- jest syta sama w sobie, ale ja dziś zjadłam z makaronem z brązowego ryżu oraz świeżą kolendrą, którą uwielbiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz