czwartek, 12 marca 2015

Pierogi z kaczki w pomarańczowym maśle

Od kiedy w końcu udało mi się zrobić pierwsze w pełni udane pierogi co jakiś czas pojawiają się one w moim kulinarnym świecie. W naturalny sposób po tych kilku razach nachodzi większa pewność i chęci na eksperymenty. Tak samo było z naleśnikami. Pierwsze odmierzane, ściśle kontrolowane ilości składników z namaszczeniem mieszane... dziś wrzucam składniki do miski i "na oko" dorabiam konsystencje. Przyszedł czas na eksperymenty z ciastem. Ciasto wydaje się być jeszcze bardziej przyjazne.
Nadzienie to pozostałości z weekendowego szaleństwa w postaci pieczonej kaczki. Coraz bardziej przekonuję się do tego mięsa. Można je przygotować bez większych nakładów czasowych, a efekt wychodzi dużo lepszy niż wymyślne rolady i inne mięsiwa.
Dodatek w postaci masła pomarańczowego pojawił się zainspirowany dziewczyn z W brzuchu. I jest taką kropką nad i całości.

PIEROGI Z KACZKI W POMARAŃCZOWYM MAŚLE

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
1 łyżka oliwy
1 jajko

Mąkę zalewam wrzątkiem, mieszam drewnianą łyżką aby wystygło i odstawiam, aż osiągnie  niższą temperaturę. Dodaję sól, oliwę i jajko i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiam na 15-20 min aby ciasto odpoczęło- przykryte ściereczką, aby się nie wysuszyło.

Nadzienie:
2 upieczone nogi z kaczki z solą i majerankiem
1 jabłko
garść żurawin
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka majeranku
pieprz
1,5 łyżki bułki tartej

Kaczkę miałam upieczoną. Jabłka z pieczenia kaczki zostały wszystkie wyjedzone. Dlatego pozostałe uda włożyłam do garnka z jabłkiem pokrojonym w ósemki i garścią żurawin. Dusiłam 20 min, a następnie ostawiłam do ostygnięcia. Oddzieliłam mięso od kości, co idzie zaskakująco szybko i przyjemnie. Do mięsa dodałam jabłka i żurawiny oraz kilka łyżek sosu -około 5. Pozostałe składniki i zmiksowałam krótko blenderem. Krótko, aby nie było zbyt gładkie. Jako, że konsystencja była luźna dodałam bułkę tartą. pewnie bardziej profesjonalnie było by użyć maszynki przemielić, ale wygoda zwyciężyła.

Ciasto po kawałku rozwałkowywałam, wycinałam kółka miseczką i nadziewałam pierogi. Gotowane w osolonej wodzie 2 min od wypłynięcia.


MASŁO CZYLI GWÓŹDŹ PROGRAMU

2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki cukru brązowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z jednej pomarańczy

Pomarańczę sparzyłam, wytarłam, skórkę obtarłam na najdrobniejszej tarce. Mieszam z cukrem, dodaję sok. Na patelni rozpuszczam masło i na gorące dodaję przygotowany płyn. Chwilę smażę, aż masło się lekko skrystalizuje wtedy wrzucam jeszcze ciepłe pierogi i obsmażam w tym maśle po ok 1 min z każdej strony.

Wariacje pierogowe


1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Przepis na masło rewelacyjny! Dziękuję za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń