Danie proste i smaczne czyli takie jakie lubimy najbardziej. Zadziwiło mnie efektem końcowym.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA
6 porcji
ok 300 g makaronu pełnoziarnistego świderki (lub inny gruby)
1 podwójna pierś kurczaka
1 cebula
1 papryka
mieszanka warzyw mrożonych (u mnie brokuł, kalafior, marchewka ale może być każda inna)
cukinia
ok 100 ml śmietany i 50 ml mleka
2 ząbki czosnku
ulubione przyprawy do kurczaka ( u mnie mieszanka gruzińska)
tymianek, oregano, bazylia
starty ser żółty lub mozarella ok 150g
Makaron gotuję al dente. Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam i obsmażam na oleju. Gdy mięso się zamknie, dodaję cebulę i paprykę pokrojoną w mniejsze paski. Przesmażam i dodaję mieszankę warzywną. Dodaję 1/3 szklanki wody, przykrywam patelnię i duszę ok 8-10 min jak warzywa będą półmiękkie. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne spryskuję olejem, wkładam makaron i mieszam z zawiesiną sporządzoną z mleka, śmietany i czosnku. Cukinie kroję w ćwierć plasterki, mieszam z warzywami na patelni i ziołami. Całość wykładam na makaron. Wstawiam do piekarnika na jakieś 20 min pod przykryciem. Następnie posypuję serem i oregano i wstawiam jeszcze na 5 min bez przykrycia, aby ser się rozpuścił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz