czwartek, 13 listopada 2014

Kurczak w sosie orzechowym

Oto danie idealne. Szybkie, wyraziste w smaku, rozgrzewające.


KURCZAK W SOSIE ORZECHOWYM
4 porcje za Filozofią smaku

500 g piersi z kurczaka
1-2 papryki
por
garść orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki posiekanego drobno imbiru
1 papryczka chilli
sól, pieprz syczuański, olej z orzeszków ziemnych 

Sos: 2 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, chilli cayenne 2 szczypty, łyżeczka oleju sezamowego, 1/3 szklanki letniej wody

Na suchej patelni prażę orzeszki, zdejmuję, a następnie rozgrzewam olej i wrzucam posiekane drobno: czosnek, imbir i papryczkę chilli. Przesmażam kilkanaście sekund i dodaję mięso kurczaka pokrojone w paski i oprószone solą oraz pieprzem. Smażę w wysokiej temperaturze, aby mięso się zamknęło (zrobiło się z różowego białe). Dodaję pokrojone w paski paprykę i por, mieszam. Wlewam wymieszane wcześniej składniki sosu i duszę wszystko razem 5-10 minut od czasu so czasu mieszając.
Podaję z brązowym ryżem posypane kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz