środa, 26 listopada 2014

Kurczak fajita

Nie wiem tak na prawdę czy gdzieś w meksyku podają takiego kurczaka. Została mi jednak mieszanka domowej przyprawy do fajita robionego kilka dni wcześniej, więc trzeba było wykorzystać. Tak powstał pomysł na kurczaka, którego będziemy wykorzystywać często.



KURCZAK FAJITA
4 porcje

3 całe uda kurczaka (podzielone na podudzia i pałki)
2 papryki
2 cebule
sól, olej rzepakowy
Przyprawa do fajitas (1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry mielonej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczka czerwonej papryki)

Kurczaka myję, obieram ze skóry, nacieram solą i połową porcji mieszanki przypraw. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie obieram paprykę i kroję w paski oraz cebulę w półplasterki.
Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam krótko kawałki kurczaka, tak aby mięso się "zamknęło". Obsmażone kawałki wkładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję pozostałą częścią mieszanki, dodaję warzywa, przykrywam i zapiekam ok 40 min.  w 180 stopniach z termoobiegiem.
Po tym czasie odkrywam, mieszam wszytko drewnianą łyżką i pozostawiam do pieczenia bez pokrywki. Staram się aby mięso było na wierzchu- wtedy ładnie się przypiecze. Dopiekam jeszcze 15 min. juz bez termoobiegu (grzałka góra i dół)
Można ominąć ostatni etap i po prostu piec godzinę w 180 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz