niedziela, 2 lutego 2014

Śniadanie mistrzów

O tej sałatce przeczytałam kiedyś u Joanny Chmielewskiej w jej Książce poniekąd kucharskiej. Od tej pory popełniam w wielu wersjach. Podstawą są krewetki i grejpfrut. Występuje w licznych wariacjach ze szparagami, jajkiem, pietruszką. Pewnie doczeka się kolejnych modyfikacji.

SAŁATKA Z KREWETKAMI I GREJPFRUTEM
2 porcje

125 g krewetek koktalowych
1 różowy grejfrut
sałata lodowa
2 jajka
1/2 awokado
sos koktajlowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu, pół łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka keczupu

Krewetki rozmrażam i blanszuję w wodzie. Studzę i skrapiam sokiem z cytryny. Grejpfruta obieram ze skórki i białych błonek. Kroję na kawałki. Awokado kroję w kostkę. Krewetki mieszam z grejpfrtem, awokado i sosem koktajlowym.
Dziś podałam na sałacie, z lekko ciepłym jajkiem ugotowanym na twardo i grzankami chleba drwala.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz