niedziela, 9 marca 2014

Mielone a nawet burgery

Od jakiegoś czasu mielone przygotowuję głównie w tej wersji. Zazwyczaj przygotowuję większą ilość i zamrażam. Potem mam gotowy obiad lub.... kotlety do burgerów. Do tego domowa razowa bułka i zdrowsza wersja fast foodu gotowa.

MIELONE A NAWET BURGERY Z PIECZARKAMI I POREM
4 porcje

500 g mięsa mielonego (u mnie dziś drobiowe)
1 jajko
1 por
6 pieczarek
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz, zioła małgosi

Pora kroję dość drobno, pieczarki ścieram na dużych oczkach i duszę razem z porem na łyżce oleju. Przestudzone dodaję do mięsa, dodaję pozostałe składniki i dobrze wyrabiam mięso. Formuję kotlety mokrymi rękoma i piekę 30 min w piekarniku lub smażę na patelni grillowej.

Porcja:
230 kcal; 24,6 białko; 14,3 tłuszcz; 3,2 węglowodany; 1,7 błonnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz