niedziela, 23 marca 2014

Hiszpańska tortilla

Od jakiegoś czasu za mną chodziła, ale trochę brakowało odwagi. Czasem proste rzeczy są najtrudniejsze- tak mam z pierogami. I z tortillą. Wychodziłam z założenia, że będą problemy z przełożeniem, ze przywrze do patelnie i inne dziwne pomyślunki. Otrzymane hiszpańskie Chorizo zmotywowało do podjęcia wyzwania. Na przekór wszystkiemu wyszła bardzo.













HISZPAŃSKA TORTILLA
2 porcje jako danie lub więcej jako przekąska tapas

ok 20 plastrów hiszpańskiej kiełbasy Chorizo
3 ziemniaki
pół dużej czerwonej cebuli

5 jaj
sól, pieprz i czerwona papryka

mozarella, 6 plastrów chorizo i szczypiorek do przybrania

Ziemniaki obieram, kroje w cieńkie plasterki (5mm) i gotuję  5 min.
Na rozgrzaną patelnię wkładam plastry chorizo, chwilę wysmażam, dodaję cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodaję ugotowane ziemniaki i razem przesmażam chwilę.

Jajka z przyprawami porządnie roztrzepuję. Do tej masy dodaję podsmażone dodatki, mieszam wszystko - tym czasie porządnie rozgrzewam tę samą patelnię z łyżką oliwy. Wylewam masę, przykrywam. Nieco zmniejszam moc palnika. Otwieram pokrywkę i lekko podważam boki aby płynna masa spłyneła pod spód. Znów przykrywam. jeszcze raz powtarzam operację z podważaniem, przykrywam.
Po ok 8 min. omlet delikatnie zsuwam z patelni, a następnie przykrywam patelnią i szybkim pewnym ruchem przerzucam nieściętą stroną na dno patelni. Do tej operacji wykorzystałam silikonową formę do tart- z wyczuciem mogłam złapać pod spodem i przerzucić tortillę na patelnie.
 Na wierzch wykładam pozostałe plasterki chorizo, mozzarellę i szczypior. Przykrywam i smażę jakieś 3-5 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz