KURCZAK W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM Z ANANASEM
4 porcje
1 podwójna pierś kurczaka
1,5 papryki
Dwie mniejsze cebulę
1/2 puszki ananasa lub więcej
2-3 ząbki czosnku
Spory kawałek imbiru jak kciuk
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sól
Olej
SOS
Sok z ananasa
Pol szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
4 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
2 łyżki cukru trzcinowego
Pieprz
Mięso pokroić w paski, lekko posolić i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekany czosnek i imbir a opcjonalnie chilli. Smażyć 20 sekund i dodać mięso. Obsamażać na dużym ogniu często mieszając. Dodać cebulę i paprykę pokrojone w paski, smażyć wszystko razem ok 10 min. Z pozostałych składników przygotować sos mieszając wszystko w jednym naczyniu. Na koniec dodać ananasa i sok, doprowadzić wszystko do za gotowania, aż sos nieco zaistnieje.
Podawać z ryżem i posypane kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz