sobota, 19 kwietnia 2014

Pascha

Miał być sernik dyniowy. Ostatnio nasz ulubiony. Szybko robiący się. Jednak szefowa skusiła mnie do spróbowania czegoś tradycyjnego. Pascha.

PASCHA

1 litr mleka świeżego
laska wanilii
400 ml śmietany 18%
5 jajek

3/4 kostki masła
3/4  szklanki cukru pudru

duuuużo bakali wg upodobań. U nas migdały, rodzynki, morele i zurawina

Mleko gotujemy  z rozciętą laską wanilii i na prawie wrzące wlewamy śmietany rozbełtane z jajkami. Mieszamy co jaki czas i gotujemy na malutkim gazie ok 15-20 min aż serwatka odzieli się od sera. Wtedy wylewamy na gęste sito lub gazę. Zostawiamy do obcieknięcia na noc.

Rano masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy przygotowane bakalie i mieszamy. Wkładamy do naczynia zostawiamy w lodówce do ścięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz