wtorek, 24 stycznia 2017

Racuchy drozdzowe, co mogą być z jabłkami

RACUCHY DROŻDŻOWE
ok 20 szt

2,5 szklanki mąki 
1 i 1/3 szkła mleka
2 łyżki cukru waniliowego 
1 jajko
35g drożdży 

Mąkę wsypać do miski i zrobić wglebienie, w które wyruszamy drożdże. Zasypać cukrem i zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka- odstawić na 15minut.
Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić łyżka. 
Odstawić na 40 min a nawet godzinę.
Jeśli chcemy racuchy z jablkami to po ok pół godziny dodać dwa starte na grubej tarce jabłka, wymieszać i zostawić na kolejne pół godziny w ciepłym miejscu do wyrastania.  
Smażyć na oleju z obu stron na nie za dużym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz