sobota, 28 czerwca 2014

Knedle serowe

Już po wszystkich okolicznościach, wierzę, że przed nami spokojne, dobre życie. I długie. Poza pędem obecnego świata, obok korporacji w których jednak pracujemy, ale nie chcemy się dać wciągnąć. Z dobrym domowym, zdrowym i naturalnym jedzeniem. Z dobrym słowem, szczerością i wiarą w siebie. Z sprzyjającymi nam ludźmi, których sporo wokół nas. W zgodzie ze sobą.

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI i JAGODAMI
2 porcje , 8 knedli

250 g twarogu
ok szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
żółtko

Ser rozrobić widelcem z mlekiem i żółtkiem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, na środek kładziemy łyżeczkę jagód i/lub truskawek i odrobinę cukru. Dokładnie sklejamy brzegi, toczymy kulkę i obtaczamy w mące.
Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy jakieś 5 min od wypłynięcia.















Słodka Okrasa

1 łyżeczka bułki tartej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka wiórków kokosowych
łyżka masła

Bułkę kładziemy na suchą patelnię i czekamy, az nieco zbrązowiej, dodajemy wiórki i cukier, a po chwili masło. Po rozpuszczeniu masła polewamy knedle.

W wersji light można zjeść z musem owocowym lub jogurtem naturalnym.
Wartość odzywcza bez dodatków:
33,4 g.  B
14,25 g. T
71,85 g. W
3,2 g. Bł
520 Kcal



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz