Uwielbiam na zimno w formie chłodniku, uwielbiam na ciepło w formie zupy. Tym razem w wersji wegetariańskiej, bardzo smacznej.
BOTWINKA
6 porcji
2 pęczki botwinki z buraczkami
pęczek młodej włoszczyzny
ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy
duuuużo świeżego kopru
małe opakowanie jogurtu naturalnego
sok z cytryny
6 jajek na twardo
młode ziemniaki do podania
Zielone części włoszczyzny zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie i gotuję. W tym czasie obieram warzywa i kroję w kostkę (łącznie z burakami). Wyjmuję "zieleninę" i do wywaru dodaję warzywa. Czekam aż warzywa będą prawie miękkie- wtedy dodaję pokrojoną botwinkę, koper,sok z cytryny, sól i pieprz i dosłownie chwilę gotuje. Przed podaniem zabielam jogurtem naturalnym. WykłAdam na talerz, dekoruję jajkiem na twardo oraz świeżym koprem. Obok podaję młode ziemniaczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz