Miał być sernik dyniowy. Ostatnio nasz ulubiony. Szybko robiący się. Jednak szefowa skusiła mnie do spróbowania czegoś tradycyjnego. Pascha.
PASCHA
1 litr mleka świeżego
laska wanilii
400 ml śmietany 18%
5 jajek
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
duuuużo bakali wg upodobań. U nas migdały, rodzynki, morele i zurawina
Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii i na prawie wrzące wlewamy śmietany rozbełtane z jajkami. Mieszamy co jaki czas i gotujemy na malutkim gazie ok 15-20 min aż serwatka odzieli się od sera. Wtedy wylewamy na gęste sito lub gazę. Zostawiamy do obcieknięcia na noc.
Rano masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy przygotowane bakalie i mieszamy. Wkładamy do naczynia zostawiamy w lodówce do ścięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz